Japandi: de populaire mix van een Scandinavisch en Japans interieur
De frisse, functionele designlook uit Scandinavië en het minimalistische interieur in aardse kleuren van Japan. Combineer die twee en je hebt het razendpopulaire Japandi-interieur. Hoe ontstond deze ogenschijnlijke willekeurige combinatie? En waarom is Japandi zo populair?
Japanse interieurs staan vooral bekend om hun minimalistische, nette uitstraling met veelal natuurlijke materialen. De scandinavische stijl is licht, eenvoudig en functioneel. Designstukken uit Denemarken en Zweden kenmerken zich door eenvoud, ranke silhouetten en strakke lijnen. De gemene deler van deze interieurpioniers: beide culturen zetten hoog in op esthetiek en functionaliteit.
“De interieurstijl lijkt een tegenreactie op een wereld die steeds sneller gaat”
Hoewel de naam Japandi pas een paar jaar oud is, bestaat de stijl al zeker sinds de jaren zeventig. Toen werd Deens design populair in Japan en zo ontstond langzamerhand een combinatie van de stijlen. Nederland was al groot fan van Scandinavische interieurstukken - van Deens design tot de Zweedse IKEA - en zo werd ook Japandi hier geadopteerd.
Warmte en rust
De interieurstijl lijkt een tegenreactie op een wereld die steeds sneller gaat en meer prikkels biedt. Door de toenemende behoefte aan een warm en rustgevend thuis en de talloze foto’s van prachtig gestileerde en fotogenieke interieurs die we voorbij zien komen op social media en in woonprogramma’s, neemt de populariteit van Japandi-interieurs alleen maar toe.
Ook de stijgende interesse van duurzaamheid en natuurlijke materialen helpt waarschijnlijk bij de populariteit van Japandi. Op een rustig en gebalanceerd interieur raak je minder snel uitgekeken en het aanbod van duurzaam geproduceerde materialen en natuurlijke materialen in deze stijl wordt steeds groter.
In de praktijk betekent Japandi vaak het gebruik van zachte, neutrale tinten gecombineerd met rijke aardetinten. Meubels zijn vaak laag bij de grond, organisch van vorm en van zachte stoffen of juist materialen zoals hout en bamboe. Houten room dividers, ronde doorpjes, nisjes en zelfs deuren, minimalistische kunst - liever één groot werk dan allemaal kleine- en witte papieren of stoffen lampen: ook helemaal Japandi.
Zeker niet saai
Critici op social media bestempelen graag als “sad beige”. Maar saai hoeft een Japandi-interieur allerminst te zijn. Gebruik contrastkleuren in je accessoires, zoals donker hout, crème en zwart, varieer met materialen voor meer warmte en creëer diepte door hoogteverschillen in je meubels en accessoires en pak uit met een mooie plant of zelfs boom in huis.
