Wabi sabi: de schoonheid van een imperfect interieur
Wabi sabi is een eeuwenoude Japanse filosofie die de schoonheid van imperfectie omarmt. Doorvertaald naar interieur levert dat prachtige, warme en sfeervolle woonplaatjes op. Niet voor niets is het wabi sabi-interieur razendpopulair. Je herkent een wabi sabi-huis aan aardse tinten, ongepolijste muren en natuurlijke materialen.
Hoewel de principes van wabi sabi al in de 9e eeuw ontstonden en vanaf de 16e eeuw terug te vinden is in Japanse poëzie, kunst en literatuur, ontdekte de Westerse wereld het fenomeen pas een paar jaar geleden. Waarschijnlijk als tegengeluid op de toenemende maakbaarheid en drang naar perfectie. Ook de
rich en famous omarmden wabi sabi in hun huizen en horeca.
“Het meest gegoogelde wabi sabi-huis is waarschijnlijk dat van Kim Kardashian”
Kim Kardashian
Het meest gegooglede wabi sabi-huis is waarschijnlijk dat van Kim Kardashian, ontworpen door de Belgische binnenhuisarchtitect Axel Vervoordt en mede-ingericht door de Vlaamse ontwerper Vincent van Duysen. Het huis kenmerkt zich door grote lichte ruimtes, organisch gevormde meubels, materialen als beton, stuc en ongelakt hout en minimalistische kunst. De mansion bewijst dat een overwegend wit interieur zeker geen kil interieur hoeft te zijn.
Waar Kardashian met een overvloed aan vierkante meters ruimtes leeg kán laten, is dat zeker geen must voor wabi sabi. Het is vooral belangrijk dat ieder object in het interieur zorgvuldig is gekozen en dat het geheel een eenheid vormt. Door het toepassen van een goed afgestemd kleurenpalet van aardse kleuren en accessoires van natuurlijke materialen kom je een heel eind.
Kintsugi
En ontbreekt het oortje van je vaas of is het blad van je houten tafel inmiddels wel erg verweerd? Geen probleem. Het omarmen van die imperfectie is precies wat wabi sabi is. Juist in die gebruikerssporen zit de schoonheid en het verhaal van een voorwerp. De Japanse kunstvorm kintsugi is daar een mooi voorbeeld van: door je gebroken servies te repareren met goudlijm, omarm je de schoonheid van de barsten. Helemaal in lijn met de wabi sabi-filosofie.
Kalkverf en takken
Bij een wabi sabi-interieur kun je denken aan kalkverf op de muur, organische vormen, een losse tak in een matte vaas, voorwerpen met afgeronde hoeken, veel hout en aardse tinten. En materialen als beton, keramiek, linnen, leer en wol. Maar ook roest, zwartgeblakerd hout of gebutst metaal maken je huis compleet wabi sabi. Door verschillende texturen en materialen te combineren, creëer je een samenhangend en warm geheel.
Wil je je zelf een wabi sabi-interieur creëren? Hier vind je
8 tips voor een wabi sabi-interieur.
